Centrumvangroei

Darteritus & Hypnotheraphie

Darteritus is een vorm van faalangst die zomaar kan ontstaan. Hoe goed je ook je best doet, geen enkele dartpijl komt in het juiste vak van het bord terecht. Soms verdwijnen pijlen naast het bord; een hele enkele keer zelfs in het publiek.

Het bekendste Nederlandse slachtoffer van darteritus is Albertino Essers, vroeger een van de betere Nederlandse darters van de BDO. Na een kleine twee jaar was het probleem over. Net zo snel als dat het was gekomen, was het weer voorbij. Essers was één van de weinige Nederlandse professionals die er gewoon voor uitkwam dat hij een mentaal probleem had. Eric Bristow(1957–2018)— meervoudig wereldkampioen darts uit een iets verder verleden — is een ander bekend voorbeeld van een lijder aan darteritus.

Is er iets aan te doen?
“Darteritus is in de basis een mentaal probleem. Het enige dat echt zeer goed helpt is hypnotherapie. Concentratieoefeningen of mediteren wil ook wel helpen, maar zijn meer secundair.

Terug naar het dartbord
En is het dan eenmaal gelukt om een paar weken afstand te nemen van je dartpijlen, kan je langzaam maar zeker weer proberen om te beginnen. Niet direct ‘gewoon’ weer als een bezetene gaan trainen. Eerst maar eens rustig wat pijlen naar het bord gooien. Zorg ervoor dat alle pijlen in het bord terecht komen. De score doet er niet toe. Gewoon het gevoel voor richting terugkrijgen. Dat is de eerste stap. Lukt dat? Mooi, dan kan je langzaam maar zeker weer aan trainen (en daarna spelen) gaan denken.

Lukt het nog steeds niet, en wil je echt graag weer gaan darten? Dan ziet er niets anders op dan extern hulp te zoeken. Dat is helemaal niet gek. Het is volstrekt normaal als je je favoriete hobby of sport weer wilt gaan beoefenen. Ook bij tennis, schaatsen(zwabbervoet), biljarten en honkbal komt dit fenomeen voor.

Hypnotherapie
Hypnotherapie die zich richten op het vergroten van je innerlijke kracht en focus. Je wordt in een lichte droomtoestand gebracht. Daarin lukt het om tot je onbewuste gevoelens en overtuigingen door te dringen. Ben je daar eenmaal, dan is het ook mogelijk om die overtuigingen los te laten. Daarmee pak je het probleem in de basis aan en heb je er — na verloop van tijd — geen last meer van. Je leert als het ware om op een andere manier met je probleem (darteritus) om te gaan. Je hebt geen darteritus, je doet darteritus! Vaak is de stap tot herstel,sneller dan je denkt sta je dan zo weer vol zelf vertrouwen aan de oche, in 3 sessies weer, dubbel zo goed. Maak hier nu een afspraak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.